Herman Haringa

Na een studie fysica met als specialisatie filosofie startte mijn loop baan in 1985 bij het spraakmakende BSO van Eckart Wintzen. Eigen verantwoordelijkheid, vertrouwen en zelfsturing werden met de paplepel ingegoten. Van de ruim 10 jaar die ik er werkte was ik 6 jaar manager van een groep consultants. En elke keer als ik nu zijn boek (Eckart’s notes) lees begrijp ik pas dat we onze tijd vooruit waren. Voor mij was het toen de gewoonste zaak.
Om het spectrum ook eens van de andere kant te bekijken werkte ik daarna 3 jaar als manager voor een traditioneel ingenieursbureau: Controlec (nu Spie). Hiërarchie en directieve aansturing zijn sindsdien geen taboe meer voor mij. Niet als doel op zichzelf maar wel als middel om verantwoordelijkheden en rolverdelingen duidelijk te maken.
En, omdat het “zelfsturende water” toch altijd zijn eigen weg kiest, begon ik daarna met een aantal oud BSO-collega’s een eigen bedrijf binnen The Vision Web-groep. En dat bleek het tweede bedrijf te zijn waar een boek over geschreven zou worden : The Vision Web. Het werd een succesvol experiment, gebaseerd op de ideeën van Ricardo Semler (Semco-Stijl). Medewerkers die hun eigen salaris mochten bepalen, geen stafafdelingen, zo min mogelijk regels, volledige transparantie en vooral veel vertrouwen. Toen Ordina de aandelen overnam was het tijd om het roer om te gooien.

En dat doe ik sinds 2007, coachen, trainen en adviseren. Individueel en in groepsverband.
In de “harde kant” van organisaties ben ik goed thuis : financiēn, structuur, informatievoorziening en lijnmanagement. Maar al die jaren als leidinggevende hebben mij geleerd dat de echte veranderingen gebeuren aan de “zachte kant”. Cultuur, communicatie en leiderschap: de “soft skills“.
Waren dat ook niet de handvatten van Wintzen en Semler?

Toegepaste filosofie is de rode lijn in wat ik doe: vragen stellen, reflecteren, participeren, patronen ontdekken en dan er iets mee doen.
Natuurwetenschap is daarbij de filosofie van de buitenwereld en  psychologie die van de binnenwereld.
Van Jungiaanse dieptepsychologie en quantumfysica tot oosterse wijsheidstradities, allemaal kunnen ze bijdragen aan een wereldbeeld dat rijker en voller is dan wat we aan de oppervlakte ervaren. We noemen dat “de verdieping in onszelf”.
Inzicht, kennis en theorie combineer ik met ervaringen uit de dagelijkse praktijk. Zo wordt een theorie bruikbaar en hanteerbaar, want “niets is zo praktisch als een goede theorie”

Met aikido, de gitaar, boogschieten, films, literatuur en Frankrijk vul ik graag de rest van mijn tijd.

“Who looks outside, dreams, who looks inside, awakes.” Carl Jung.